compressietherapie

 

Kan toegepast worden bij lymfoedeem, lipoedeem of veneus oedeem.

Lymfoedeem  

Naast een bloedvatenstelsel heeft iedereen een lymfestelsel. Dit stelsel zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Het lymfestelsel bestaat uit lymfeklieren en lymfebanen. De banen transporteren weefselvocht waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De klieren zorgen voor de zuivering, waar dus bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Deze klieren bevinden zich op diverse plaatsen in het lichaam, waaronder hals, oksels en liezen.

Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht verminderd vanwege beschadiging/verstoring van het lymfestelsel. Lymfoedeem geeft hinder en leidt vaak tot complicaties als wondroos, gewrichtsklachten en huidproblemen.

Er zijn 2 soorten lymfoedeem: 

Primair

Dit is aangeboren, er zijn dan minder of geen lymfeklieren aanwezig, waardoor zwelling kan ontstaan. Dit is soms erfelijk bepaald, dan is er een afwijking in de genen. Meestal manifesteert aangeboren lymfoedeem zich in de benen, soms ook in de armen.

Secundair/verworven

Dit is het gevolg van een beschadiging van de lymfebanen, door bijvoorbeeld een operatie of na bestraling bij kanker.

Lymfoedeem ontstaat niet altijd direct na de behandeling van kanker, soms gaan er jaren overheen of er treedt helemaal geen oedeem op. Als het ontstaat gaat het niet vanzelf weg en kan het hinder opleveren. Daarom is preventie van groot belang. Lymfoedeem kan overal in het lichaam voorkomen, romp, arm, hand, been, voet, hoofd en halsgebied. Meestal gekenmerkt door een moe en zwaar gevoel, spanning of druk kan gevoeld worden, soms pijn door zwelling.

Lipoedeem

Komt vrijwel alleen bij vrouwen voor. Er is dan sprake van een afwijkende vorm en opbouw van vetcellen, die groter zijn dan normaal. Vaak gepaard gaande met gewichtstoename, verminderde beweeglijkheid en pijnklachten. De vetophoping zit meestal rond de heupen en bovenbenen, hierbij blijven enkels en voeten slank. Als lipoedeem langer bestaat, kunnen er oedeemklachten komen door minder goed functionerende lymfbanen. Daardoor treedt zwelling op en neemt pijn vaak toe. Belangrijk dus om de aandoening vroegtijdig op te sporen en bijkomende problemen te voorkomen.

Pijn bij aanraking, blauwe plekken, gezwollen gevoel en koud gevoel in onderbenen zijn klachten van lipoedeem. Op langere termijn kunnen spierzwakte en gewrichtsklachten ontstaan in voet, heup en knie.

Veneus oedeem  

functieverstoring van de aders (venen). De kleppen in de aders werken niet optimaal waardoor de bloeddoorstroming en vochtafvoer belemmerd wordt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals spataders en vochtophoping rondom de enkels. Een andere benaming hiervoor is CVI (chronische veneuze insufficiëntie), dit komt voor bij 1 op de 8 volwassenen. Het komt voornamelijk voor bij ouderen, zwangeren en invaliden. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan en kan een open been ontstaan.

Oorzaak:   

een afwijking in het aderstelsel, waardoor het bloed onvoldoende wordt afgevoerd en opeenhoping van vocht kan ontstaan. In staande houding moet het bloed in de aders, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren in de kuit. Lopen is daarom uitstekend, maar lang zitten of staan is slecht voor de bloedafvoer. In de aders zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de haarvaten en aders toeneemt en de aders verwijden.

Veneuze trombose

dit is een aandoening waarbij een bloedstolsel de bloedcirculatie kan belemmeren. Het been is pijnlijk gezwollen en warm en de huid kan roodpaars verkleurd zijn. Lopen is vaak pijnlijk en de aders zijn meestal beter zichtbaar.

* te weinig spieractiviteit bijvoorbeeld bij rolstoelafhankelijke mensen.

Symptomen
 1. moe, zwaar gevoel in de benen.
 2. vochtophoping rond de enkels en onderbenen.
 3. bruine verkleuringen op de huid
 4. dunne. Kwetsbare huid.
 5. pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen.
 6. Spataders (varices)
 7. Open been (ulcus cruris)

 

Oedeemtherapie bestaat uit:
 • - Manuele lymfedrainage
 • - Compressietherapie
 • - Lymftaping
 • - Oefentherapie
 • - Therapeutische elastische kousen (TEK)
 • - Farrow wrap.
 • - Advies met betrekking tot leefregels.
 • In alle gevallen van lymfoedeem en lipoedeem is een vroegtijdige herkenning, vaak chronische behandeling en begeleiding belangrijk.